Followers

9/07/2010

lymphoma

smlm b4 mak masuk dewan bedah, doc dtg wat check up...doc kate die suspek mak kne lymphoma...n doc terangkn prosedur operation yg die nk buat...operation 2 dibuat utk amek tisu mak kat bahagian yg bengkak...then,operation 2 akn di stop selame 45 minit hingga sejam utk anta tisu yg d ambik ke lab...once da dapat result,bru leh tentukan nk teruskan operation @ x..operation hanya akn d teruskan if result 2 tunjukkan yg tisu 2 bkn lymphoma...if lymphoma,operation akan d stop kn...

pagi2 lagi nurse da dtg bg mak mkn ubt pelali..tp mak xpening2 gk..sayu je hati aku tgk mak baring kat katil dan diam...ape yg ade dlm hati mak time 2 Allah je yg tau..sedih sgt..then,nenek dtg...bile tgk nenek,mak start nanges...time 2 aku lari ke toilet..xsanggup nk tgk mak cmtu...pastu ayah ngn adik2 sampai...tgk diorang lagi sedih..tp masing2 cuba tahan nanges dan kuatkn semangat depan mak...then pukul 9 pagi mak di bawa masuk ke dlm dewan bedah..kami kat luar,tunggu mak..aku ngan adik yg kedua pegi baca yasin n solat hajat..then pukul 12.30 doc keluar dr OT..doc kate kat ayah yg mak mmg kena lymphoma..lymphoma ni sejenis kanser terawal..Subhanallah...besarnye ujian Allah kali ni...tp doc kate xperlu risau cz lymphoma ni antara kanser yg boleh dirawat dgn kemoterapi...mase ni nmpak sgt muke ayah yg sgt2 tertekan...kesian ayah...sabar ye ayah~

bile mak dibawak keluar dr dewan bedah,mak da sedar..bile smpi kat bilik,mak tnye 'bengkak kat muke mak ni da kecik blom??' Ya Allah,xtau cmne nk jawab soalan mak..naseb ade sepupu yg tlg jawab..mak cm sedih bile ckp bengkak 2 xdi buang...then,slowly aku explain kat mak...mak cm bole terima,tp tetap risau..mak tnye kat cousin aku yg keje kat wad kanser kat hkl, 'zabura,kemoterapi 2 sakit ke??'...oh mak...jgn risau mak....kami akn ade kat sisi mak..kami akn bagi sokongn utk mak...kami akn kongsi kesakitan mak...Ya Allah,kiranya Kau izinkan,aku sanggup tanggung kesakitan ibuku...aku sanggup kiranya kau gantikan aku ke tempat ibuku...xsanggup rasenye utk aku melihat ibuku yg terlantar di katil..dada ku rasa nak pecah menahan sebak dan tangisan...sembuhkan lah ibuku Ya Allah..hanya kepadaMu tempat ku memohon...

n kepada rakan2 blogger,ni ade info cket pasal penyakit LYMPHOMA ni...

Limfoma Hodgkin atau penyakit Hodgkin, ialah sejenis penyakit limfoma yang julung kali diperihalkan oleh Thomas Hodgkin pada tahun 1832. Secara klinikal, limfoma Hodgkin disifatkan melalui perebakan penyakit secara teratur dari satu kelompok nodus limfa ke satu lagi kelompok dan juga jadinya gejala sistematik jika penyakit parah. Mengikut patologi, penyakit ini disifatkan melalui kehadiran sel Reed-Sternberg (sel RS). Limfoma Hodgkin merupakan antara jenis penyakit barah terawal yang boleh dirawat melalui sinaran. Tidak lama kemudian, penyakit ini merupakan antara penyakit pertama yang diubati oleh kemoterapi gabungan. Kadar kemandirian pesakit biasanya mencapai kira-kira 90% jika penyakitnya dikesan cukup awal, maka menjadikannya antara jenis barah yang lebih mudah dirawati. Ujian-ujian terkini pula menghasilkan kadar kemandirian yang lebih tinggi berbanding apa yang pernah diperhatikan selama ini, iaitu setinggi 98% bagi pesakit peringkat terawal. Namun begitu, barah peringkat lewat pula masih menampakkan prognosis yang amat buruk. Kadar penyembuhan sepenuhnya bagi peringkat I dan II kira-kira 85 - 90%, sementara bagi peringkat III dan IV pula lebih kurang 80%.


lau nk bace dlm BI korg leh klik sini...xpon lau nk detail lagi,tgk sini..

btw,mak aku ni tanda2 awal die nk kena sakit ni 1st sekali pengeluaran air liur die sgt kurang..then,lame2 area bawah pipi die bengkak cket..lame2 bengkak 2 akn jadi besar sgt2...skng ni,if mak minum air sejuk,air 2 akn jadi suam..sbb bengkak 2 cm panas je...if korang d tanda2 ni,better g cek awl2..later,aku akn upload pic mak dlm ward..doakan mak aku cepat sembuh ye~

5 comments:

Pencacai Alim said...

semoga berjaya dgn pembedahan itu..

EZAN IDMA said...

semoga urusan dipermudahkan Allah SWT :)

GRuNGe said...

Semoga dipermudahkan semua urusan yea. Insya-Allah.

shakira..=) said...

operation 2 da xwat...skng ni juz kena wat kemoterapi n radioterapi...insyaAllah,akn wat a.s.a.p...

nizam omar said...

saya doa kan agar operation berjalan dengan lancar,insyallah ye.Moga cepat sembuh.boleh lah awak bermanja dengan mah.hehehe
http://nizamullah.blogspot.com