Followers

5/16/2011

cerita Seagrass , Pulau Merambong & KUDA LAUT





mcm aku da ckp awl2,ni pon cite lame2...

xd la lame mne jz aku je lambat hapdet cz membizikan diri mengalahkan PM kite...=)

hapdet kali ni pasal pengalaman aku ke Seagrass Bed dan Pulau Merambong...




mungkin ramai yg xtau kat mne terletaknya Seagrass Bed kat malaysia dan Pulau Merambong...

kawasan seagrass kat Malaysia ni ade kat Pulai River Estuary kat Johor, Teluk Sepanggor kat Sabah dan Teluk Ambong juga di Sabah...baca lagi kat SINI...

kite boleh turun dan jalan kat kawasan seagrass ni bile air surut tp biasanya air kat kawasan ni xkan surut mcm keadaan pasang surut air laut yg biasa...ade waktu2 tertentu je ye...

time aku pegi ni mmg time air surut...aku pegi kat Pulai River Estuary...air laut surut 6 meter..

aku dan kawan2 pegi utk tlg student Phd utk settle kn kajian die...

tp siyes best cz 1st time aku dpt tgk seahorse...siap pegang lagik..haha

then kami ke Pulau Merambong...

pulau ni pulau yg xberpenghuni..bukan pulau kite nk g bersuka ria ye..haha

pulau ni memisahkan sempadan Malaysia - Singapura dari arah barat...

nak tau pasal pulau ni, baca SINI...

jom tgk pic lak...





with sue & aini




sy bukan cuak ye..haks~


ni namenye pipefish



starfish~


yes!!! seahorse




antara hidupan yg kami temui kat sini


antara hidupan yg kami temui kat sini


air da pasang...cepat2 naik bot


ni la Pulau Merambong















PATI erk~ kawan2 kami yg lain...haks~


if ade kesempatan, pegi la sini ye kawan2...sgt2 best...pengalaman yg xmungkin dpt dilupakan...=)


9 comments:

EZAN IDMA said...

waaa bestnyeee

shakira..=) said...

mmg best ezan...cam xnak balik je...tp pas balik je teruk sunburn...hahaha

hawiz said...

woww...syokk gilerrr.....
hawiz xepanh sampai lgi kt sini..hawiz just g langkawi n pangkor jer klo pulau..ihhi...best gak .tp kt sini cm best jer...=)

hawiz said...

woww...syokk gilerrr.....
hawiz xepanh sampai lgi kt sini..hawiz just g langkawi n pangkor jer klo pulau..ihhi...best gak .tp kt sini cm best jer...=)

shakira..=) said...

hawiz : mmg best..pegi la lau ade kesempatan..tp kena tau la bile algi air surut kat sini..sbb bukan setiap mse air surut..if pulau merambong 2 xd masalah kot lau nk pegi tp bukan leh wat aktiviti pon kt sne..xd pape..kelebihan die pantainye berpasir, berbatu dan paya bakau

caliph shuriken said...

ada jgak pipefish.. klau pipeline pnah ar dgr, hikk...

shakira..=) said...

sebelum pegi sini mmg penah dgr pipeline jek..pas da g ni baru tau ade pipefish..haha...mcm2 mnde yg kite xtau ade kat sini

amranaiman said...

bergaya sakan~~~

shakira..=) said...

amranaiman : ish..mne ade bergaya pon...hahaha