Followers

11/02/2010

migraine ~



da dekat seminggu asek sakit kepala...

rasenye kawan baek aku, cik migraine yg chumel 2 saje nk dtg lawat aku kot...

tp kn, cm xkena masa je die nk dtg...

alahai cik migraine, jgn la dtg time2 aku nk exam ni... lau nk dtg pon, tunggu la aku abes final ni dlu...plizzzz...

kang x pasal2 aku xleh nk buat keje, xleh nk jalan bagai...

ko x kesian kat aku ke cik migraine??

tp kan, ape bende migraine ni sebenanrnye??


MIGRAINE


Migraine juga dikenali sebagai hemikrania, perkataan Greek yang membawa maksud sebelah tengkorak. Ia juga dikenali sebagai vascular headache. Sakit kepala yang berlaku berulang, berdenyut-denyut selalunya terjadi sebelah kepala sahaja. Ada juga yang bermula di sebelah
kepala sahaja dan kemudiannya melarat kedua-dua belah kepala. Dalam kes yang teruk, migrain menyebabkan pening , muntah, cirit-birit, pengekalan cecair badan dan sensitif kepada bunyi dan cahaya.

Gejala @ symptom2 migraine

  1. Sakit kepala yang berdenyut-denyut, lazimnya hanya berlaku pada sebelah kepala sahaja. Aku selalu diserang sakit kepala pada belah kiri..kadang2 belah kanan... sakit agak teruk, kadang-kadang terasa sakit di belakang biji mata atau di belakang kepala ataupun di bahagian tengkok. sampai kan aku kena urut sikit2 area kening aku untuk lega kan sakit. Selalunya kesakitan berpanjangan selama 6-48 jam.aku selalu kena berhari2 jugak la...
  2. Rasa mual dan kadang2 2 sampai muntah.
  3. Rasa sejuk, letih dan kebas-kebas kat sesetengah area badan.
  4. berpeluh-peluh
  5. Sensitif terhadap cahaya ataupun bunyi bising. if kena cahaya matahari @ lampu secara direct kat mata mmg time 2 akan rase cam nk pitam la.. Bunyi bising pun boleh sebabkan migraine bertambah teruk.


faktor2 terjadinya migraine

  1. Keturunan
  2. pemakanan - pengambilan makanan yg mengandungi MSG spt ajinamoto, cheese, coklat, alkohol, pengambilan caffein yg berlebihan terutama bagi penggemar kopi @ nescafe macam aku ni...hahaha..dll
  3. hormon - Turun naik hormon estrogen bagi wanita terutama jika paras estrogen yang tidak menentu turun naiknya, mengandung, haid, pil perancang, menopause
  4. cara hidup - Berlaku pertukaran dalam masa tidur dan jaga, terlebih @ terkurang masa tidur, Pemakanan yang tidak teratur, pengambilan ubat
  5. perubahan cuaca, Cuaca terang matahari atau lampu, Bunyi bising yang kuat. Bau yang kuat.
  6. Stress dan tekanan emosi.


tips utk mengurangkan kesakitan dan mencegah migraine

  1. Menghadkan pemakanan dan makan secara teratur.
  2. Pengurangan stress seperti senaman yang kerap dan teratur dan mengamalkan teknik-teknik untuk mengurangkan tegangan badan.
  3. kenakan benda yang sejuk spt beg berisi ais ke tempat yg sakit
  4. dapatkan tidur yg cukup.
  5. Baring di tempat yang gelap dan senyap pada permulaan migrain..yg ni aku selalu buat..
  6. makan ubat spt yg diarahkan doktor
  7. Meminum banyak air agar badan tidak kering terutama jika terdapat muntah-muntah.
  8. last sx, berdoa kpd Allah mohon dikurangkan dan disembuhkan dari sakit ni...InsyaAllah...



gambar : pakcik google




2 comments:

dihaDiha said...

sha, ko dari dulu migrain
aduiii
ingat x bila nak exam, test ko mesti dtg bilik ida ngadu sakit kepala
heh heh

shakira..=) said...

ngat lagik eh bai...huhu..=)